Ikarus kerekek

:
Zene Fotó Hangszerek Modellezés Közlekedés Írások Publikációk Hangászat x


Kerekek Ikarus buszokhoz
H0 (1:87)Igazából ez a projekt is a 620-as modell mellékágaként jött létre. Persze, kényelmesebb lett volna, ha találtam volna használható (és vállalható) kerekeket a modellhez. De hát nem találtam. Így aztán nekiláttam, és megterveztem. Viszont, ha már megterveztem 620-ashoz, ezzel az erővel, viszonylag könnyen megcsináltam 200-as Ikarusokhoz is. Abból is két félét: az első évjáratokhoz valót, valamint a 75-től gyártott kivitelt. (Ha valaki nem tudná, mi a különbség, nézze meg alaposan a képeket! Az első kerék középső részén van az eltérés.)

A terv "modul rendszerű". Tehát megterveztem a trilex pántot az első és a hátsó kerékre. Külön fájlban a három féle "hatujjas" keréktárcsát az első kerékhez, illetve a két féle bolygóművet a hátsóhoz. Újabb alkatrész a "vakfelni" , amely különböző gumikhoz illeszkedik. És megint másik alkatrész maga a gumiabroncs, amit külön alkatrészként is nyomtatunk, de használató például Faller Car-system-hez való gumi is. (Utóbbi valamivel nagyobb, mint a pontos H0 méretarány, de ehhez könnyen tudunk alkalmazkodni) Illetve igény esetén bármilyen méretű kész gumihoz lehet adaptálni a terveket.

A kerekeket kész termékként a Vamitoolsnál lehet megrendelni.


A képre kattintva galéria nyílik meg

Saját tervezésű kerekeink 2019 novemberében ráncfelvarráson estek át. Újraterveztük saját gumink mintázatát, és elláttuk Taurus emblémával és méret jelöléssel. (A jobb oldali, első keréken látható). A felniből jelenleg négy féle változat kapható, Ezek mindegyike rendelhető négy féle gumihoz illeszkedő kivitelben. Ezek közül kettőt a Vamitools szállít a felnikhez, a másik kettőt nem tudjuk mellékelni, ezeket meglévő modellek tuningolásához ajánljuk. (1:72-es Atlas modellek, illetve Faller Carsystem, de igény esetén a jövőben elkészíthető Brekina gumikhoz is).

A különböző felni-gumi párosításokhoz tartozó Vamitools termékszámot a táblázatba gyűjtöttem.

Az alábbi képen a 75 után gyártott Ikarus 200-asok trilex felnije és a saját tervezésű gumiabroncsunk látható H0 méretben. (A jobb oldali Taurus emblémával és méret jelöléssel, a bal oldali anélkül. Alapértelmezésben jelöléssel készül.) Ezek a gumik műgyanta nyomtatással készülnek, tehát kemények, így csak vitrin modellekhez ajánljuk.

A következő képen az 1962 utáni Ikarus 620-asok trilex felnije látható, de ugyanez a felni való a farmotorosokhoz, illetve a nullszériás 556-osokhoz és 180-asokhoz is, valamint a FAÜ csuklósokhoz.

H0-ás kerekeink a továbbiakban (a készlet erejéig) rendelhetők a német VK-modelle cég kínálatában szereplő gumikkal is. (Lásd a képen!) Ezek a műgyantánál lágyabb, de a Faller Car-system gumiknál egy kicsivel ridegebb anyagból készültek.

A 2019 szeptemberében az újságosoknál árult Atlas (1:72) Ikarus 260-asokhoz terveztük a következő felniket. Ilyenek voltak minden 1975 előtt gyártott Ikarus 200-as buszon (Természetesen a 211-es kivételével), sőt az 556-os és 180-as utolsó szériáján is. Gumit nem kínálunk hozzá, az eredeti Atlas gumikat lehet rászerelni. (Természetesen H0 méretben a fenti két féle gumival rendelhető.)

Az Atlas modell eredeti állapotában egy 1975 előtti gyártású Ikarus 260-ast ábrázol. Ezek gyári állapotban ilyen felnivel futottak.

Többen érdeklődtek az Atlas modellekhez használható újabb, nem trilexes felnik iránt. Ezért készítettük el ezt a modellt, egyelőre bolygóműves hátsó híddal. (A bolygómű nélküli kivitelre igény esetén sort kerítünk.) Természetesen a Vamitoolsnál ez is rendelhető H0-ban.


Az oldalakon található anyagok ifj Vitányi Iván, illetve a külön megjelölt szerzők szellemi alkotásai!
emil